Är Keto-diet rätt för dig?


Kostnadsfri bild av keto diet, keto mat, ketogen
Är du intresserad av att gå ner i vikt? Är du trött på dieter som förespråkar lågt eller inget fett och vill efter kött med högt fett? Du kan väl överväga att gå på ketodieten, det nya barnet på kvarteret. Godkänd av många kändisar inklusive Halle Berry, LeBron James och Kim Kardashian bland andra har ketodieten varit föremål för mycket debatt bland dietister och läkare. Undrar du om ketodieten är säker och rätt för dig?

Vad är den ketogena dieten ändå?

Du måste vara medveten om att kroppen använder socker i form av glykogen för att fungera. Ketodieten som är extremt begränsad i socker tvingar din kropp att använda fett som bränsle istället för socker, eftersom den inte får tillräckligt med socker. När kroppen inte får tillräckligt med socker för bränsle tvingas levern att förvandla det tillgängliga fettet till ketoner som används av kroppen som bränsle - därmed termen ketogen.

Denna diet är en fettsnål diet med måttliga mängder protein. Beroende på ditt kolhydratintag når kroppen ett ketosstillstånd på mindre än en vecka och stannar där. Eftersom fett används istället för socker för bränsle i kroppen, är viktminskningen dramatisk utan någon förmodad begränsning av kalorier.

Ketodieten är sådan att du bör sträva efter att få 60-75% av dina dagliga kalorier från fett, 15-30% från protein och endast 5-10% från kolhydrater. Detta innebär vanligtvis att du bara kan äta 20-50 gram kolhydrater på en dag.

Vad kan du äta på den här dieten?

Kosten är en fettsnål diet som är något liknande Atkins. Det finns dock större betoning på fetter, vanligtvis "bra" fetter. På ketodieten kan du ha

Olivolja
Kokosolja
Mutteroljor
Smör
ghee
Gräsfodrat nötkött
Kyckling
Fisk
Andra kött
Full fet ost
ägg
Kräm
Bladiga gröna
Icke-stärkelsefulla grönsaker
Nötter
Frön

Du kan också få en hel del snacks som är avsedda för keto-följare. Som du kan se från denna lista är frukter begränsade. Du kan ha låg sockerfrukter i en begränsad mängd (mestadels bär), men måste avstå från dina favoritfrukter eftersom dessa alla är söta och / eller stärkelsefulla.

Denna diet innehåller inga korn av något slag, stärkelsefulla grönsaker som potatis (och alla knölar), inget socker eller godis, inga bröd och kakor, inga bönor och linser, ingen pasta, ingen pizza och hamburgare och mycket lite alkohol. Detta betyder också inget kaffe med mjölk eller te med mjölk - i själva verket ingen mjölk och glass och mjölkbaserade desserter.

Många av dessa har lösningar eftersom du kan få kolhydratfri pasta och pizza, du kan ha blomkålris och nu finns det till och med restauranger som tillgodoser keto aficionados.

Vilka är fördelarna med ketodieten?

Om du undrar om den här dieten är säker, kommer dess förespråkare och de som har uppnått sina viktminskningsmål säkert att komma överens om att det är säkert. Bland fördelarna med ketodieten kan du förvänta dig:

Viktminskning
Minskade eller inga sockerspikar
Aptitkontroll
Krampkontrolleffekt
Blodtrycket normaliseras hos patienter med högt blodtryck
Minskade attacker av migrän
Patienter med typ 2-diabetes på denna diet kanske kan minska sina mediciner
Några fördelar för de som lider av cancer

Förutom de första fyra finns det inte tillräckligt med bevis för att stödja dess effektivitet eller på annat sätt för andra sjukdomar eftersom det krävs mycket mer forskning på lång sikt.

Finns det några biverkningar av denna diet?


När du ursprungligen startar ketodieten kan du drabbas av det som kallas ketofluensa. Dessa symtom kanske inte förekommer hos alla människor och börjar vanligtvis några dagar efter att ha varit i kosten, när din kropp är i ett tillstånd av ketos. Några av biverkningarna är:

Illamående
Kramper och magsmärta
Huvudvärk
kräkningar
Diarré och / eller förstoppning
Muskelkramp
Yrsel och dåliga koncentrationer
Sömnlöshet
Kolhydrat- och sockertrang

Det kan ta upp till en vecka att avta eftersom kroppen vänjer sig till den nya dietregimen. Du kan också drabbas av andra problem när du börjar ketodieten - du kan upptäcka att du har ökat urinering, så det är viktigt att hålla dig väl hydratiserad. Du kan också drabbas av keto-andetag när kroppen når optimal ketos och du kan använda munvatten eller borsta tänderna oftare.

Vanligtvis är biverkningarna tillfälliga och när din kropp acklimatiseras till den nya dieten bör dessa försvinna.

Hur säker är ketodieten?

Precis som alla andra dieter som begränsar livsmedel i specifika kategorier är ketodieten inte utan risker. Eftersom du inte ska äta många frukter och grönsaker, bönor och linser och andra livsmedel, kan du drabbas av brist på många viktiga näringsämnen. Eftersom kosten är hög i mättat fett och om du hänger dig åt "dåliga" fetter kan du ha höga kolesterolnivåer som ökar din risk för hjärtsjukdom.

På lång sikt kan ketodieten också orsaka många näringsbrister eftersom du inte kan äta korn, många frukter och grönsaker och missa fiber som också viktiga vitaminer, mineraler,
phytonutrients och antioxidanter bland annat. Du kan drabbas av mag-tarmbesvär, sänkt bentäthet (inga mejeriprodukter och andra kalciumkällor) och njur- och leverproblem (dieten sätter extra stress på båda organen)

Är ketodieten säker för dig?

Om du är villig att avstå från dina vanliga dietklamrar och verkligen vill gå ner i vikt, kan du frestas att prova ketodieten. Det största problemet med denna diet är dålig patientöverensstämmelse tack vare kolhydratbegränsningen, så du måste vara säker på att du kan leva med dina matval. Om du helt enkelt tycker det är för svårt att följa, kan du gå på en version av den modifierade ketodieten som erbjuder fler kolhydrater.

Ketodieten är dock definitivt effektiv för att hjälpa dig gå ner i vikt. Enligt en ny studie som följde många av de överviktiga patienterna lyckades gå ner i vikt. De problem som de mötte var tillfälliga. Om du inte har några betydande hälsoproblem med undantag för fetma och inte lyckats gå ner i vikt efter någon konventionell diet, kan ketodieten ett genomförbart alternativ. 


Du måste vara absolut fast besluten att gå ner i vikt och vara beredd att gå på en begränsad diet som anges. Även om du har några medicinska problem kan du ta din läkares råd och en nutritionists vägledning och gå vidare med den här dieten.

En annan studie som genomfördes under längre tid visade att det går fördelaktigt med viktminskning att gå på ketodieten och också resulterar i minskade kolesterolnivåer med en minskning av det dåliga kolesterolet och en ökning av det goda kolesterolet.

Är ketodieten säker för dig? De flesta läkare och näringsläkare är överens om att ketodieten är bra för viktminskning på kort sikt. När det gäller långsiktighet krävs fler studier. Tänk på att fetma inte är ett lämpligt val eftersom det kommer med sin egen risk för hälsoproblem.

Smiti Munwani har skrivit mycket länge. Hon är journalist, bokförfattare, innehållsförfattare och dietist. Hon har fått två böcker publicerade, The Snack-Time Cookbook and Count Your Calories to Slim and Stay Slim. Hon har också två böcker redo att publiceras, en på festmenyer och en annan om matlagning för ett friskt hjärta. 


Hon kan kontaktas via e-post: smitimunwani@gmail.com om någon är intresserad av att publicera böckerna igen (hon har upphovsrätten) eller behöver artiklar. Hon har skrivit mycket för tryckta medier och skrivit webbinnehåll.

Smiti, som är en mångsidig författare, skriver om ett brett spektrum av ämnen - kontakta henne via e-post för arbete med webbinnehåll. Hon skriver om hälsa, medicinska, alternativa åtgärder, familj, relationer, kost, ekonomi, affär, resor, skönhet och andra ämnen av allmänt intresse eller nischintressen.


 

Skicka en kommentar

0 Kommentarer