Snabbt viktminskning är mer vatten än fett

Water | Free Stock Photo | A young woman holding a glass of water ...
Många människor vill gå ner i vikt på snabbast möjliga sätt och fascineras ofta när de använder en produkt eller tjänst för viktminskning som ger en snabb viktminskning under de första dagarna eller veckorna. Även om det kan vara tilltalande att tro att de äntligen är på rätt väg och att de äntligen kommer att kunna hålla sig till den och förlora oönskad kroppsvikt, finns det dock en sida om denna snabba viktminskning som upplevs.

Efter att ha upplevt den initiala snabba viktminskningen är det för ofta så att många dieters som använder sådana snabba fettreduktionsprodukter upplever att de helt enkelt börjar tappa hopp eftersom deras fettförlustfrekvens nästan alltid maler till en snigla takt. Och även om det kan vara bra om all kroppsviktminskning som upplevdes under den inledande fasen av dietprogrammet faktiskt var från kroppsfett, är faktumet att detta inte är fallet.

Sanningen i saken är detta - att tappa kroppsvikt är faktiskt lätt, men att förlora kroppsfett är inte så lätt som det kan verka. Det skulle inte vara en överdrift att säga att många dietpromotörer är ganska mycket medvetna om detta faktum men på något sätt avsiktligt misslyckas eller vägrar att upplysa dieters om detta viktminskningsfenomen.

Det här är vad som faktiskt händer. En stor andel av vikten som förloras under den tidiga fasen av praktiskt taget vilket viktminskningsprogram som helst beror mest på vattenförlust från kroppsvävnader eftersom vatten utgör en del av varje cell i människokroppen. Faktum är att fettfri massa är 70-75% vatten, och kroppsfett är ungefär 10-40% vatten.

På grund av minskningen av kaloriintaget under de tidiga perioderna med användning av någon viktminskningsprodukt och i synnerhet de som är särskilt utformade för att "förmodligen" underlätta snabb fettreduktion, tvingas kroppen att släppa och bränna sitt lagrade glykogen för energibränsle. Glykogen består väsentligen av 75% vatten och 25% glukos och därför produceras vatten till stor del som en biprodukt när glukos metaboliseras.

Följaktligen kommer cirka 75% av vikten som förloras under denna initiala snabba kroppsviktminskning mestadels från mager kroppsmassa (muskel och vatten) och 25% från oönskat kroppsfett. Normalt, för varje gram glykogen som förbränns, tappar kroppen cirka 4 eller 5 gram vikt. När kroppsvatten går förlorat på detta sätt och på grund av att vattnet är tungt, märks lätt fallet i kilo på skalan.

Det är först när kroppens glykogenlager blir betydligt tappade att kroppen börjar bränna fett för energi. Emellertid har varje gram fett ungefär dubbelt kaloriinnehållet i 1 gram glykogen och därför skulle det kräva att du förbränner dubbelt så mycket kalorier som behövs för att förlora 1 gram glykogen för att förlora 1 gram fett.

Eftersom fett endast innehåller cirka 10-40% vatten, när kroppen flyttar in i fettförbränningsfasen i ett viktminskningsprogram, tenderar badrumsskalan att bli mycket långsammare än när glykogen brändes för energi i början av kosten .

Med hänsyn till de ovannämnda punkterna är det olyckligt att notera att det faktiskt finns några viktminskningsprogram som i ett försök att visa snabba resultat inkluderar användningen av diuretika för att ge en illusion av viktminskning. Diuretika, både läkemedel och diuretiska örter, främjar förlust av kroppsvatten genom njurarna. Bortsett från dessa dietprogram som leder till förlust av kroppsvatten som lätt dyker upp på badrummet, riskerar dietern att bli uttorkad.

Oavsett om det är en konventionell diet, en smidig diet eller en dietpille, är den tidiga snabba minskningen av kroppsvikt mestadels troligtvis praktiskt taget densamma - förlust av kroppsvatten. Men dieter som använder har allvarliga kaloribegränsningar eller som är höga i protein kan öka denna effekt avsevärt.

Egentligen är den naturliga kursen med viktminskning att uppleva en snabb viktminskning till följd av förlusten av vatten från kroppsvävnader som sedan följs av en betydande avmattning av fettförlust när kroppen nu går över till att bränna sina fettlager för att möta den energibehov. Efter den inledande snabba minskningen av kroppsvikt i ett viktminskningsprogram borde frekvensen av ytterligare hälsosam fettförlust vara någonstans cirka 1-2 kilo per vecka, eller något mer beroende på individens make-up.

Därför när en dietplan eller något annat fettreduceringsprogram påstår sig ha förmågan att hjälpa dig att förlora så mycket som 10-30 kilo kroppsvikt inom en tveksam tid, säg en vecka, har du nu en idé om vad du är upp mot. Du kan helt enkelt inte bränna fett så lätt, istället förlorar du ditt kroppsvatten.

När dieters har en korrekt förståelse av kroppsvikten som de är mer benägna att tappa under de tidiga dagarna av ett dietprogram, kommer deras fokus och förväntningar inte höjas onödigt eftersom de nu förstår precis var de är och vad de kan förvänta sig.

Att förstå de små komplikationerna som går med i viktminskning, såsom konceptet för kroppsvattenförlust ovan, hjälper dieters att vara mycket bättre redo att sätta realistiska mål för fettminskning. Det här tillåter

 för en utformning av en fettreduceringsplan som förutser hur man ska hantera situationer och andra oundvikliga mindre motgångar som testar dieters beslut utan att honom eller henne känner sig onödigt avskräckt.

Ett förnuftigt och långsiktigt fokuserat viktminskningsprogram bör därför rikta in sig på kroppsfettförlust istället för att koncentrera sig endast på viktminskning. För en framgångsrik och långsiktig viktminskning finns det behovet för en individ att göra några positiva och permanenta förändringar i hans eller hennes livsstil, såsom införlivande av en kalorikontrollerad diet med regelbunden träning.

Skicka en kommentar

0 Kommentarer